VOEDSELBOS SWOLGEN

Ons voedselbos/-tuin i.o.

Wij kochten dit prachtige plekje in 2018 om er wat moois van te maken. Maar ook om in en met de natuur te werken. Graag zouden we een bepaalde redzaamheid willen hebben door groente en fruit dichter bij huis te kunnen plukken. 

Daarnaast wilden we onze toekomstige gasten ook iets aanbieden waarbij zij het gevoel krijgen echt met de natuur bezig te zijn. Maar ook om te zien hoe en waar al onze maaltijden groeien. Onze gasten kunnen in de toekomst ook mee plukken in onze tuin. Kamperen maar toch een gezonde maaltijd kunnen bereiden…

In een voedselbos vind je straks allerlei eetbare Boom- en Plantsoorten.

De basis van een voedselbos bestaat uit 7 – 9 lagen:

Denk aan verschillende lagen noten- en fruitbomen zoals tamme kastanjeswalnotenhartnoten en appel-, peer– en kersenbomen. Hieronder kunnen weer noten- en fruitstruiken staan zoals hazel– en lambertsnotenframbozenbosbessenrode en zwarte bessen etc. Daarbij kunnen er eetbare klimmers in de bomen groeien, denk aan Japanse wijnbesbraamboysenbes of zelfs een Siberische kiwi. Daaronder of in open plekken in het bos kunnen groentes, bloemen en kruiden groeien als kruizemuntdaslook etc. En laten we niet de knolgewassen vergeten als aardperen en yacon. En als laatste zijn er nog de bodemkruipers zoals aardbeien en vele leden uit de pompoen familie (Cucurbitaceae) die over de bodem kunnen kruipen

Maar ook onder de grond gaat het verder met wortels en daarboven eetbare paddenstoelen.

HET BEGIN

De grond is jarenlang gebruikt geweest als maïsveld dus was de grond totaal verarmd en levenloos. We zijn druk in de weer om de grond gezond te maken en langzaam aan zien we de grond veranderen. 

Er leven weer beestjes in de grond. De geplante bomen groeien gestaag en enkele hebben ons al vruchten gegeven. 

Elke boom of plant schaffen we zelf aan, planten we zelf en onderhouden we zelf. Maar wilt u ons ondersteunen met planten of uw hulp aanbieden, dan zijn we altijd blij…..

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram